Residential 1,500 sq ft – Kenilworth, NJ

Project Scope

Remodeling project: consisted in transforming a small cape house into a larger center colonial. The new house gave 1500 sq. ft of living space for a family of five.

The first floor space remodel consisted in opening the existing living room adjacent to the eating kitchen to give the new house a formal dining room. This was achieved by opening the wall with two arches and a supporting column, this made the two rooms feel bigger and they both share the light from all the windows, as well as creating a space perfect for entertaining.

The new kitchen design with a center island that accommodates five for eating, gave more work space and also holds the gas counter cook top and an electric convection oven underneath with two base cabinets for storage.
The sink was moved from its original placement to the front of the window with cabinets in a L shape to accommodate all necessities of the kitchen.

A new French door to the back porch was put in to allow more light in to the kitchen to replaced the old door.

The back porch was fitted with new large windows and insulation and a separate electric heater, and a burning wood stove, that added a special feature to the room. This room connects to the back yard making a wonderful transition between outdoors and the house.

The first floor full bathroom was remodel by updating with new fixtures. One of the bedrooms in the first floor is now use as a formal living room. By removing a coat closet off the front of the entrance and by removing the door in the old bedroom, makes the living room open from the dining room and from the hallway.

The other existing bedroom was only updated with paint and new furniture, as a new guest bedroom-home office.

The project required raising the roof to accommodate a master Bedroom suite, remodeling the second floor bathroom and two additional bedrooms.

The project took approximately two months of planning and 6 months from the time of construction started to the finish decorative accents.

The furniture and decorative accents as well as the window treatments, have a country French style to it. Some pieces were new and other existing and re-upholster to work with the new color scheme.

Project Details